Papryka

Peruwiańczycy poznali ją dwa tysiące lat temu. Do Europy trafiła za sprawą Kolumba, który paprykę przywiózł z jednej ze swoich wypraw podróżniczych. Obecnie jest uprawiana bardzo szeroko. Najlepszy smak osiąga w Grecji i w Hiszpanii, jednak to Węgry uznawane są za jej ojczyznę. Dlaczego papryka jest tak ceniona przez dietetyków? Jakie witaminy w sobie kryje? …i dlaczego jest tak smaczna?

Mimo, że papryka dostępna jest w trzech kolorach, warto się skupić na odmianie czerwonej. Ogólnodostępne badania pokazują, że zawiera ona ogromną dawkę betakarotenu – jedna papryka może dostarczyć organizmowi aż 70% tego składnika! Dodatkowo jest docenianym źródłem witaminy C. Ma jej ponoć więcej niż cytrusy.

 

Aby na własnej skórze odczuć pozytywne właściwości papryki, warto spożywać ją w każdej postaci. Świetnie spisuje się w roli dodatku do kanapek, sałatek, a także jako samodzielny posiłek, np. papryka faszerowana. Idealnie sprawdza się także w roli chrupiących chipsów Crispy Natural, zaspokajając głód i dostarczając wartości odżywczych. Papryka jest tradycyjnym składnikiem potraw w stylu węgierskim, jak na przykład leczo czy gulasz.

Pamiętajmy o tym, że kupując paprykę mamy nie lada dylemat, na świecie bowiem znanych jest około dwóch tysięcy jej odmian. Kuliste, stożkowate, łagodne i pikantne – każda jest smaczna i wyjątkowa w swoim rodzaju.