Botwinka

Buraki ceniono już w Starożytnej Babilonii. Wskazywano wówczas na ich cenne właściwości, szczególnie w przypadku surowej botwiny i buraków. W nowożytnych czasach uważano, że kobiety powinny jeść botwinkę uznawaną za hormon piękna i miłości.

Surowe lub gotowane buraki  i botwinka podobno pomagają w utrzymaniu wymarzonej wagi. Zastanówmy się zanim wrzucimy je do garnka, bo sałatka z buraczanych liści doskonale smakuje. Jeśli jesteśmy amatorami „zupy na botwinie”, warto ją więc często gotować. Najlepiej smakuje z jajkiem i chrupiącymi kostkami sera Crispy Natural.

Botwinka jest wymarzonym warzywem dla liczących kalorie – w 100 g świeżych liści jest zaledwie 19 kcal (!). Gotowana nieco „przybiera na wadze”, ale tylko o 8 kcal, więc ciągle lokuje się na pierwszych pozycjach dietetycznych potraw. Warto spróbować także chrupiących buraków Crispy Natural.